با وجود اینکه تا پایان سال 2020 سه ماه باقیمانده است ولی از همین الان می توان صدرنشینی ایرانیها را در جدول خریداران ملک در ترکیه به طور قطعی بدانیم. این یک ادعا نمیباشد و خبرهای قانونی ماههای قبلی آن را تایید می نماید.
براساس گزارشات خبرگزاری «آناتولی» ترکیه در ماههای اخیر گزارشهای زیادی مبنا بر آمار فروش مسکن دراین سرزمین ارائه شده است که در تمام آن ها ایرانیها صدرنشین هستند. این خبر ها به نیکی نشان می دهد که مردمان جمهوری اسلامی ایران چه نقشی در اقتصاد سرزمین مجاور دارا هستند:
* در سهماه ابتدا سال 2020 , ایرانیها با ۴۶۵ گزینه خرید ملک، بیشترین تعداد خریداران خارجی ملک درین سرزمین بودند.
* در ماه جولای همین سال ( 10 تیر تا 10 مرداد )، معاملات مسکن در ترکیه با 124 درصد رشد به بالاترین رقم مورخ خویش رسید و طی این بازه، شهروندان جمهوری اسلامی ایران با خرید 540 واحد مسکونی، جایگاه اولیه خریداران ملک در ترکیه را به خویش اختصاص دادند.
* طی ششماه نخستین سال 2020، اتباع اهل ایران با خرید ۲۶۲۸ واحد منزل بزرگترین تیم خریدار خارجی مسکن ترکیه بودهاند.
آزمایش منفی کرونا الزامی نیست!
مقام سرمایهگذاری هوشمندانه ترکها روی پول ایرانیها زمانی بیشتر عرض اندام می کند که بدانیم این مرز و بوم از هفته پیشین محدودیتهای کرونایی را برای ورود مسافران خارجی کنسل کرد. موقعیت کرونایی جهان وخیمتر از ماههای پیشین شده و محدودیتها مجدد در هم اکنون رجوع و برگشت است، بااینحال بعضی کشورها اعم از ترکیه، چشم روی واقعیت بستهاند و حمایت از اقتصاد و توریسم را در حق تقدم قرار دادهاند، چه بسا به ارزش جان مردمان. در چند روز اخیر اخبار حاکی از حذف الزام منفیبودن آزمایش کرونا بجهت سفر به ترکیه خبرهای زیادی را در پی داشته است. خبری که هواپیمایی ماهان آن را در وبسایت خویش درج و اظهارکرد: « در مورد بازگشایی پروازهای هواپیمایی ماهان به ترکیه , به استحضار مسافران میرساند مسیر تهران – استانبول تا اطلاع ثانوی نیاز به آزمایش PCR نمیباشند. » این در حالی است که تمامی مسافران محل ورود به جمهوری اسلامی ایران، ملزم به اخذ مدرک سلامت و آزمایش منفی کووید ۱۹ ( PCR ) می باشند.
پای ارزهای صادراتی بین است؟
ولی احتمال دارد در کنار هیجانات اقتصادی مردمان معمولی، پای بعضی صادرکنندگان نیز در میان باشند و آن ها هم در رونق اقتصادی ترکیه، علی الخصوص صنعت ساختمان این مرزو بوم نقش داشته باشند. شهریورماه این سال بود که در ارتباط تصویری رهبر معظم انقلاب و هیئت دولت، از این قضیه حرف به میان آمد و ایشان بر پایه ی گزارشهای بیان شده فرمودند: «اعلام شد که ۲۷ میلیارد دلار پول صادراتی است که برنگشته؛ خب این مسئله مهمّی است. البتّه بعضی وقتها این برنگشتن به خاطر یک دست اندرکاران منطقی است که برنمیگردد، امّا گهگاه نیز به خاطر این است که به عنوان مثال فرض نمایید پول این ارز را این جناب، در فلان میهن زمین خریده ام یا ملک خریده و در آنجا کارهایی نظیر اینها کرده؛ این قابل پذیرش نمیباشد. گزارشهایی در خصوص این که در یکی کشورهای همسایه ما، بیشترین تعداد ملکی که خریداری شده برای ایرانی هاست که آنجا ملک خریدهاند؛ خب این به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست».
اقتصاد کشورایران، مستلزم اعتمادسازی اجتماعی
آمارها و اظهارنظرها نشان می دهد که ترکها به نیکی راه جذب سرمایه ایرانیها را بلدند و مشوقهای خیر و خوبی برای این فعالیت داراهستند؛ عرضه مسکن با قیمت ارزان، اعطای اقامت به ازای خرید مسکن و…. البته درِ باغ سبز نشاندادن ترکها، نتیجهای ندارد جز زردترشدن درخت اقتصاد داخلی و خروج بیشتر و بیشتر سرمایه از مرز و بوم؛ اقتصادی که به اعتمادسازی اجتماعی نیاز دارااست تا مردمان کشور ایران، به جای سرمایهگذاری دراین آب و خاک، جایی آن سوی مرزها را برای سرمایهگذاری گزینش نکنند.
ایرانی ها صدرنشین خریداران ملک در ترکیه، وزارت خارجه: ارزیابی می کنیم
مسئله رکورددار شدن ایرانیها در خریداران ملک در ترکیه را از وزارت امور خارجه هم پیگیری کردیم تا ببینیم آیا این وزارتخانه در رابطه این مورد تحقیق و بازنگری خاصی داشته است یا این که نه. اگرچه «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه از جزئیات آمار این مورد ابراز بیاطلاعی کرد البته وعده اعطا کرد آن را پیگیری نماید: «از آمارها و جزئیات فرمان اطلاع دقیقی ندارم . اذن بدهید ارزیابی کنم».
«ضیاء ترک یلماز» متخصص و مولف اهل ترکیه
سالهاست ارزهای صادراتی کشور ایران در ترکیه سرمایهگذاری می گردد
با «ضیاء ترک یلماز» گفتوگو میکنم؛ متخصص و مولف اهل ترکیه که اعتقاد دارد سرمایهگذاری ارزهای صادراتی کشور ایران در آن سوی مرز، سابقهای طولانی دارااست: «متاسفانه سالهاست بعضی شرکتهای محرمانه و چه بسا خصولتی کشور ایران، ارزهای صادراتیشان را آن سوی مرز سرمایهگذاری می نمایند، اما جدیدا این واقعه پررنگتر شدهاست. به طوری که گزارشات نشان می دهد ایرانی ها صدرنشین خریداران ملک در ترکیه هستند.
در پیشین سختگیری متعددی برای برگشت ارزهای صادراتی وجود نداشت ولی حال که دولت روی این مورد تاکید کرده، بعضی از شرکتهای صادراتی تحریمها را عذروبهانه کرده و این ارزها را برنمیگردانند در حالی که می توانند همانطور که صادراتشان را انجام دادهاند، ارز حاصل از آن را نیز برگردانند».
وی بر این نکته نیز تاکید می نماید که تشدید مشکل ها اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران، رغبت مردمان به سرمایهگذاری در آن سوی مرز را بیشتر نموده است. این متخصص می افزاید: «علاوه بر این که ارزش مسکن در ترکیه ارزانتر از کشورایران است، با خرید یک ملک به ارزش دستکم 250 هزار دلار و 3 سال نفروختن آن، به ایرانیها ملیت نیز داده میشود».